Treceți la conținutul principal

Participare la cursul: “Effective language teaching techniques”Dublin, Irlanda, din cadrul acreditarii ERASMUS+

JURNALUL CĂLĂTORIEI DE ÎNVĂȚARE ERASMUS ÎN DUBLIN (9-14 iunie 2025)

Am avut bucuria să participăm, în cadrul acreditării Erasmus intitulată “Better together with Erasmus+”, 2024-1-RO01-KA121-SCH-000209709 de la Școala Gimnazială Peter Thal Râșnov, la cursul "Effective language teaching techniques" în Dublin, Irlanda. Suntem Mihaela Melinte și Daniela Nae, profesoare de limba engleză și vă împărtășim din “jurnalul nostru de învățare” într-o săptămână irlandeză de neuitat.




Ziua 1 la “Teacher Academy”, Dublin, 9 iunie 2025.
Ne-a întâmpinat Helen Callanan, un trainer cu un extraordinar simț al umorului și în același timp un pedagog foarte bun. Am făcut cunoștință cu colegii noștri, profesori de limbi moderne din Finlanda, Estonia, Italia, Spania, Germania, Franța și Republica Cehă. Ghidați cu măiestrie de Helen, am înțeles că a fi eficient ca profesor nu înseamnă să vorbești mult sau să umpli table întregi cu informații sau cunoștințe, ci să îți concepi activitățile astfel încât elevii să descopere singuri informațiile și chiar să se învețe între ei.
După curs am participat la Food Fair, fiecare țară contribuind cu ce a putut aduce de acasă. Multe dulciuri, noi i-am servit cu un cozonac bun, ciocolată Rom și pufuleți. Au avut mare succes. Din fericire, Italia a adus o cantitate suficient de mare de Parmigiano, ca să nu mâncăm doar dulciuri și să ne periclităm glicemia. Molto grazie!
Bine hrăniți, am  participat la un tur ghidat in Dublin, unde, timp de 2 ore am admirat și am aflat istoria cochetelor case georgiene care fac acest oraș atât de plăcut de străbătut, ne-am întâlnit cu personajele celebre ale orașului: Oscar Wilde, cu spiritul său flamboaiant și citatele sale nemuritoare, James Joyce cu al său Ulise, dar și cu romanul “Oameni din Dublin”, care a pus pe harta literaturii, pentru prima oară acest oraș.  Nu în ultimul rând, am intrat în curtea și grădina de la Trinity College, universitatea simbol a orașului (care adăpostește fabuloasa “Book of Kells”) loc care ne va deveni foarte familiar în această săptămână.







Ziua a 2-a la “Teacher Academy”, Dublin, 10 iunie 2025.
Cursul a început azi cu câteva prezentări interesante: Pauliina  din Finlanda a făcut o prezentare despre baseball-ul finlandez și ne-a spus că de ani de zile există la ei in școală campionat de baseball profesori vs elevi. Estonia a prezentat faimosul lor festival : The Song Festival, care are loc o dată la 5 ani și în care cântă peste 30000 de cântăreți din țara lor. Este un festival coral și este foarte emoționant.
Cursul în sine vine cu o perspectivă profundă asupra predării limbilor străine, deocamdată am luat pulsul, am intrat în "atmosferă". Este mult despre Sens și despre a ne ajuta de imaginația debordantă a elevilor. Multe metode bazate pe imagini dar în cu totul alt fel valorificate decât știam până acum.






Ziua a 3-a la “Teacher Academy”, Dublin, 11 iunie 2025.
Azi am exersat metode, am lucrat pe grupe, am aflat mai multe despre CLIL, “Reverse planning”, “Reversed flipped classroom” etc,  Helen ne-a împărtășit din  experiența ei didactică bogată, inclusiv despre cum gestionează conflictele din timpul orelor. S-a  pus mereu accentul pe a alege metode care sa fie interesante și eficiente pentru elevi și în același timp sa ne facă viața frumoasă si nouă ca profesori. Altfel spus,  “How to change the nightmares into Happy Days". În pauză, am fost afară pe iarbă și am experimentat și noi jocul lor național: hurling, cel mai rapid sport cu mingea. Apoi în clasă am ascultat cum își încurajează suporterii echipa in momentele grele: cântă un cântec foarte emoționant in legătură cu cea mai grea perioadă din istoria lor: foametea din 1845.
La finalul zilei de azi am învățat și câteva expresii din limba irlandeză, care nu este deloc ușoară. Deși doar 5% din populația țării mai vorbește astăzi limba irlandeză, aceasta se studiază obligatoriu la școală și este limbă oficială în Uniunea Europeană; o moștenire pe care irlandezii o prețuiesc și o dau mai departe.
După curs, gazdele noastre ne-au invitat la un CRAIC /kræk/ (înseamnă "fun" în irlandeză, distracție): am ascultat live cântece irlandeze și am luat primele lecții de dans irlandez.
PS: A doua zi cu soare in Dublin, e o raritate. Yuhuuuuu!



Ziua a 4-a la “Teacher Academy”, Dublin, 12 iunie 2025.
Cursul de azi s-a centrat pe importanța clarificării "sensului" înainte de a preda "funcția" și "forma" unui concept sau a unei structuri gramaticale. Am învățat și care sunt cele mai importante reguli pentru lucrul pe grupe și ce îi poate motiva pe elevi.
A fost și azi o zi cu abordări și metode inedite, pe care le-am pus și noi în aplicare, totul presărat ca de obicei cu un extraordinar simț al umorului.
Helen a insistat mult pe ideea de a alege metode prin care sa ii ajutam pe elevi să gândească, sa discearnă ei înșiși, să-și folosească imaginația și să-și trezească intuiția.
Pentru a doua parte a cursului am înfruntat ploaia, pentru a ajunge la Muzeul "EPIC', muzeul emigrației irlandeze. Nu a fost doar o simplă vizită la muzeu, am avut și temă: cum putem valorifica experiența de la muzeu într-o lecție la clasă, aplicând metodele învățate până atunci. EPIC este un acronim pentru "Every person is connected". Vizita la muzeu ne-a ajutat, prin poveștile de viață ale emigranților (mai mult sau mai puțin celebri) să înțelegem mai bine spiritul irlandez, bazat pe creativitate, reziliență, geniu, simț al umorului. Am descoperit aici că un număr impresionant de persoane care au avut un impact extraordinar în diverse domenii sunt de origine irlandeză. Un singur exemplu: 23 din cei 47 de președinți americani se mândresc cu rădăcinile lor irlandeze.



Ziua a 5-a  la “Teacher Academy”, Dublin, 13 iunie 2025.
O zi foarte plină. Printre alte activități practice menite să clarifice din noțiunile și metodele predate până acum, Helen ne-a învățat despre cum putem folosi video-urile în învățarea limbilor străine. Am făcut și noi exerciții pe baza unui video despre "Irish slang and phrases". Am aflat astfel ce expresii sunt folosite cel mai des de către irlandezi și ce înseamnă.
Au urmat restul prezentărilor: i-am simțit sincer interesați de școala noastră, de Râșnov și împrejurimile sale (niciun profesor care a participat la curs nu mai fusese în România). Am aflat lucruri deosebite despre Napoli, Italia, precum și despre școlile din Germania, Spania și Franța.
Finalul a fost emoționant, ne-am dat seama câte lucruri valoroase am împărtășit în cele cinci zile și câte momente de "Evrika" am avut cu toții.





Ziua 6, Împrejurimile Dublin-ului, 14 iunie 2025.
Nu ne-am despărțit însă de colegi, pentru că a 6-a zi de curs a fost una aplicată, în care am explorat alături de ghidul nostru de la Teacher Academy Parcul Național Wicklow, am vizitat site-ul istoric de la Glendalough cu ruinele complexului mănăstiresc datînd din secolul al 12-lea. Am intrat apoi în atmosfera uneia din cele mai frumoase case în stil Palladian din Irlanda, construită în anii 1740, în Russborough. Deși a plouat masiv, a fost o zi excepțională, în care am mai adăugat trăiri, imagini, idei, la ceea ce va deveni curând pentru noi, experiența irlandeză Erasmus.




Programul Erasmus, prin acest curs, ne-a deschis o perspectivă nouă asupra învățării, ne-a conectat cu profesori entuziaști din alte 7 țări, ne-a ajutat să înțelegem spiritul unei țări care a supraviețuit adversităților și a prosperat prin perseverență, tărie de caracter și nu în ultimul rând, umor. O adevărată inspirație.
Nu putem fi decât foarte recunoscătoare pentru această oportunitate.