marți, 19 martie 2024

Mobilitatea Erasmus + in Germania

Așa cum am promis, revenim cu detalii despre Mobilitatea noastră Erasmus + din perioada 26.02-02.03 2024.

Aventura a început cu un drum lung (microbuz-avion-avion-tren-autobuz-autoturism) în care noi cei din echipa Greenzorros am creat între noi o conexiune mai puternică, ne-am sprijinit reciproc, pentru fiecare dintre noi fiind prima dată când plecam din țară fără părinți. Doamnele profesoare care ne-au însoțit, D-na Ida Iuliana și d-na Duicu Mihaela ne-au fost alături în acest proces.
După această călătorie am fost așteptați de gazdele noastre, elevii din școala Salzhausen OberSchule, care ne-au condus în familiile lor, unde am locuit timp de aproape o săptămână. Menționez că locuințele gazdelor noastre erau situate în mai multe sate aflate în apropierea localității Salzhausen astfel că în fiecare dimineață ne deplasam la școala cu autobuzul pus la dispoziție de școală.
Vom prezenta în rândurile următoare programul pe care l-am avut în săptămâna de schimb de experiență:
Prima zi a început cu micul dejun în familia gazdă, a continuat cu drumul către școală unde am fost întâmpinați de d-na director care ne-a primit cu multă căldură și ne-a făcut o scurtă prezentare a școlii. A urmat apoi o întâlnire cu d-na primar al localității care ne-a oferit informații despre comunitatea pe care o reprezintă și ne-a prezentat cu mândrie un spațiu special amenajat (dintr-un adăpost de animale) în care tinerii din localitate se întâlnesc, discută, schimbă idei despre lumea în care trăiesc. Ziua a continuat cu timp petrecut de noi în familiile gazdă.

Cea de-a doua zi a început la fel, în familiile gazdă, a continuat cu o participare la orele de curs și cu un atelier în cadrul căruia reprezentantul Schubz ne-a prezentat obiectivele stabilite de comunitatea internațională până în anul 2030 pentru eradicarea sărăciei, găsirea unor soluții de dezvoltare sustenabilă, respectarea drepturilor omului și asigurarea că nimeni nu este lăsat în urmă. Întâlnirea a continuat cu jocuri organizate pe aceste teme în cadrul cărora am apreciat de beneficiile muncii în echipă. Ziua a continuat cu o vizită în orașul Luneburg unde am fost impresionați de arhitectura clădirilor, frumusețea locurilor și ospitalitatea oamenilor. Unul dintre obiective a fost Turnul de Apă construit de Franz Kruger al cărui amplasamentul oferă o splendidă panoramă a împrejurimilor.

În cea de-a patra zi, am participat de asemenea la orele de curs ale gazdelor noastre, am discutat cu elevii care fac parte din Konflict Scouts care se ocupă de rezolvarea conflictelor din școală și elevii din Web Coaches care se implica în cazurile de cyberbullying. Am învățat lucruri interesante legate de modalitatea de rezolvare a conflictelor și despre cum prevenim și stopam bullying-ul online. În acesta zi am profitat de faptul că programul de școală a fost unul mai scurt și am petrecut mai mult timp cu gazdele noastre și membrii familiilor lor.
În cea de-a cincea zi după ce am participat la orele de curs, în cadrul unor echipe mixte ne-am împărtășit experiențele trăite și cunoștințele acumulate în această perioadă. În cursul serii am participat alături de toți elevii școlii la balul de iarnă. Dincolo de distracție, balul a reprezentat o modalitate prin care au fost strânse fonduri pentru scopuri caritabile.

În dimineața zilei a șasea am adus în familiile gazdă tradiția mărțișorului, apoi cu dorința de a ne revedea ne-am despărțit, continuând călătoria în cunoscutul oraș Hamburg. Aici am vizitat portul, am făcut o plimbare cu feribotul pe fluviul Elba, am admirat orașul din turnul Bisericii Sfântul Mihail și am hoinărit prin zona centrală a acestui burg.
Am ajuns la finalul unei călătorii în care am interacționat cu o altă cultură, am legat noi prietenii, am văzut locuri frumoase și am reușit să creem noi amintiri.