Treceți la conținutul principal

Erasmus +

Feb. 2025

Primele zile ale mobilitatii cu elevii in Bergama, Turcia

Am început aventura noastră în Turcia, duminică, pe 16 februarie, cu trezitul la ora 4 dimineața și un drum plin de zăpadă și gheață până în București. Deși obosiți, inimile noastre băteau cu entuziasm și o mulțime de emoții: curiozitate, bucurie, dar și puțină teamă de necunoscut. O întreagă săptămână în Bergama la școala parteneră Ayaskent Irfan Kirdar Ilkogretim Okulu, în cadrul mobilității Erasmus, ne aștepta cu experiențe noi.

Când am ajuns duminică seara la familiile gazdă, ploaia torențială părea că ne testează curajul, dar primirea lor călduroasă ne-a topit imediat orice urmă de îndoială. Mesele îmbelșugate cu mâncare tradițională, zâmbetele sincere și felul în care ne-au făcut să ne simțim ca parte din familia lor ne-au adus o liniște neașteptată. Dorul de casă a apărut inevitabil, dar a fost alinat de ospitalitatea autentică și de grija pe care ne-au arătat-o gazdele noastre.

Luni dimineața, după un mic dejun copios, am pășit pragul școlii cu ochii mari de curiozitate și sufletul plin de speranță. Prezentarea directorului, domnului Murat Mutlu, despre istoria Bergamei și a școlii ne-a captivat atenția, iar activitățile alături de colegii noștri turci ne-au deschis inima către noi prietenii. Jocurile de cunoaștere, prezentarea României, a Râșnovului și a școlii noastre ne-au făcut să ne simțim mândri și să ne apropiem de ceilalți. Atelierul de robotică, lego și codare a fost o adevărată explozie de creativitate și colaborare, iar râsetele noastre au umplut sala.





Marți a fost o zi plină de inspirație, dedicată conceptului Zero Waste. Am creat păpuși din hârtie, am pictat pe sticlă și am descoperit istoria fascinantă a pergamentului. Fiecare activitate ne-a adus bucurie și satisfacție, iar sentimentul că contribuim la o schimbare pozitivă ne-a încărcat de energie. Miercuri, ziua jocurilor în aer liber și tradiționale din ambele țări, a fost ca o explozie de veselie și dinamism. Am simțit cum ne eliberăm de orice grijă, alergând, râzând și conectându-ne cu natura. Micul dejun autentic turcesc ne-a răsfățat simțurile și ne-a oferit forța necesară pentru a trăi ziua la maximum.  Am încheiat ziua cu o discuție interesantă cu directorul departamentului educației din regiunea Bergama, unde, profesori și elevi deopotrivă, au împărtășit din experiența și sentimentele trăite.






Rămâneți aproape, urmează și alte amănunte din această aventură de neuitat!









Feb. 2025

Avanpremiera mobilității cu elevii din Turcia

Am avut astăzi bucuria de a ne vedea și interacționa, deocamdată online, cu prietenii noștri de la Ayaskent İrfan Kırdar Ortaokulu, Bergama, Turcia. Peste doar câteva zile, noi, grupul Erasmus de la Școala Gimnazială Peter Thal, format din 12 elevi din clasele a VI-a și a VII-a și 2 profesori însoțitori, vom participa la o activitate de învățare la școala din Turcia. Întâlnirea de astăzi a fost cu zâmbete, bucurie și multe emoții. I-am cunoscut mai bine pe cei care ne vor găzdui săptămâna viitoare în casele lor, am vorbit despre hobby-uri (fotbalul este pe primul loc!) și familie. Este doar o avanpremieră a mobilității Erasmus+ pe care o vom efectua săptămâna viitoare. Așteptăm cu nerăbdare întâlnirea noastră!







- - - - - -

Dec 2024

Metode interactive de învățare și evaluare inspirate din proiectele europene eTwinning și Erasmus

"Metode interactive de învățare și evaluare inspirate din proiectele europene eTwinning și Erasmus" a fost titlul evenimentului organizat la Școala Gimnazială Peter Thal Râșnov cu ocazia microcercului de limbă engleză nr. 9 (zona Râsnov și împrejurimi) miercuri 11 decembrie 2024.


A fost o întâlnire deosebită, în care d-nele profesoare de limba engleză: Mihaela Melinte, coordonator de microcerc și ambasador Erasmus, alături de invitata specială, Diana Pușcariu de la Școala Gimnazială Vulcan, ambasador eTwinning, au promovat, într-o atmosferă destinsă, exemple de bune practici din proiecte Erasmus + și eTwinning. Ne-am conectat cu exemple din învățământ finlandez (ex: “phenomenon based learning”) și din mobilitatea cu copiii din Turcia (ex: “Dolmuș bus”), experiențe ale celor 2 școli acreditate Erasmus din Râșnov și Vulcan. Cum învățarea și evaluarea se pot face cel mai bine prin joc, am experimentat și câteva jocuri învățate în mobilitățile Erasmus (ex: Sleeping pandas, String game), La acestea s-a adăugat și o inițiere în eTwinning și o prezentare a unor proiecte premiate ale Școlii Gimnaziale Vulcan, “Keep it clean, keep it green” și un proiect aflat la debut “Book club: A song of hope to foster ESD, Creativity and Global Citizenship”, care ne-au inspirat și pe noi să plănuim o viitoare colaborare eTwinning. Participanții au primit și o valoroasă bibliotecă de resurse digitale, toate experimentate în proiecte Erasmus și eTwinning. 

O întâlnire benefică, în profesorii participanți au plecat încrezători, convinși atît de munca din spatele acestor rezultate, dar și de beneficiile participării la astfel de proiecte europene atât pentru profesori, cât și pentru elevi.







- - - - - -


Dec. 2024

Anunț de selecție participanți la mobilitatea de grup a elevilor

Școala Gimnazială „Peter Thal” lansează apelul pentru înscrierea elevilor la procesul de selecție pentru activitatea de mobilitate pentru elevi, parte a activităților cuprinse în proiectul Erasmus+ pentru care s-a obținut finanțare. Această mobilitate se va desfășura în perioada 17-21 februarie 2025, în școala Ayaskent İrfan Kırdar Ortaokulu (Școala Gimnazială Ayaskent İrfan Kırdar) adresa fiind General Eşref Bitlis Cad. Nr. 38 Orașul Ayaskent BERGAMA, TURCIA cu un număr de 8 elevi și 2 rezerve din clasele a VI-a și a VII-a. În vederea înscrierii, elevii doritori vor preda doamnei Bordea Petronela în CDI, în perioada 06-13 decembrie 2024, dosarul de candidatură care va conține:

1. Cerere de înscriere adresată Comisiei de selecție (Anexa 1)

2. Copii xerox după cărţile de identitate ale părinţilor/tutorelui legal

3. Copie după certificatul de naştere (elevi)

4. Autoprezentarea candidatului, motivația participării în limba engleză (material video cu durată de 2-3 minute – transmitere online la prof. înv. primar Rujea Carmina Elena)

5. Declaraţie prelucrare date personale (Anexa 2)

6. Acordul părinţilor/tutorelui legal de participare a elevului la proiect (Anexa 3)

7. Declaraţie de conformitate (Anexa 4)

8. Recomandare scrisă din partea dirigintelui clasei

Interviu marți 17 decembrie 2024
Formularele tipizate vor fi puse la dispoziție în CDI.


Oct. 2024
Erasmus Days 2024 - Retrospectiva primului an de acreditare Erasmus. Perspective pentru anul 2024-2025

Un nou eveniment din cadrul “Erasmus Days 2024”! În prezența echipei de profesori și elevi Erasmus, miercuri, 16 octombrie, a avut loc la Școala Gimnazială Peter Thal o activitate de diseminare a primului an de acreditare Erasmus pentru elevi, părinți și profesori. Prezentările au fost variate și antrenante. Pentru captarea atenției, a fost prezentat un testimonial realizat de 4 elevi din generații diferite, care au povestit despre beneficiile participării la programul Erasmus, finanțat de Uniunea Europeană.





Coordonatorul proiectului, d-na prof. Mihaela Melinte a prezentat obiectivele proiectului și exemple de bune practici experimentate în cadrul mobilităților din Germania și Croația (unde a participat alături de d-na prof. Alina Lazăr) pentru obiectivele legate de dezvoltare durabilă și grădina incluzivă. D-na profesoară Alexandra Nedelcu a preluat ștafeta și a împărtășit participanților cum se aplică diverse metode moderne, bazate pe joc și instrumente digitale de gestionare a clasei, de învățare și evaluare preluate din activitatea de job shadowing-ing din Bialy Bor, Polonia.
 







Împreună cu d-na prof. pentru învățământ primar Raluca Tudor este prezentat planul de acțiune propus pentru realizarea obiectivelor proiectului. Este vorba despre activitățile realizate în colaborare cu Centrul de educație Schubz (“Erasmus îmbracă haina verde” și “grădină incluzivă”), lecții diverse preluate și adaptate din mobilități. 
Un obiectiv deosebit de important din planul Erasmus se referă la implementarea de strategii anti- bullying. Colegele noastre, profesoare pentru învățământul primar, Cristina Petric și Daniela Stroie, participante la cursul pe această temă din Barcelona, au prezentat planul de intervenție pe acest an pentru comisia anti- bullying, care cuprinde intervenții la fiecare clasă și activități cu copiii - “Cercul prieteniei”, menite să crească empatia și să-i ajute pe participanți să își gestioneze emoțiile și conflictele printr-o atitudine potrivită.





Un moment interactiv, foarte bine primit de public, a fost un joc de conectare intitulat “Și eu” în care am descoperit ca avem cu toții foarte multe lucruri în comun. Acesta este doar un truc pe care d-nele profesoare Elena Muntean și Sanda Giurgiu l-au scos din pălăria magică de resurse educaționale experimentate la Praga în cadrul cursului despre “Pedagogiile secolului XXI”. Doamnele profesoare Mihaela Duicu și Roxana Puchianu ne-au oferit o perspectiva inedită asupra unor sisteme de învățământ performante: Finlanda și Germania.


Începutul, ca și finalul, au aparținut copiilor. Iris Brujbu, Ana Ida și Emilia Bacioiu au prezentat experiențele trăite în mobilitatea din din Salzhausen, Germania, unde au fost găzduite în familii, au participat la cursuri și activități ale școlii, interacționând cu “konflict scouts” și “web coaches”- grupurile de elevi voluntari, care își ajută colegii în gestionarea conflictelor și a situațiilor de cyber bullying. Cei 61 de participanți au aflat lucruri noi și interesante despre proiectele din școală, au participat activ și, la final, și-au declarat intențiile de a se alătura grupului de voluntari Erasmus pentru a participa la viitoarele activități.

- - - - - -


Oct. 2024
Erasmus day 2024 - “Share Erasmus, play Erasmus” 


Am deschis șirul evenimentelor din cadrul Erasmus Days din acest an la școala noastră cu o întâlnire inedită. Acțiunea “Share Erasmus, play Erasmus” a fost organizată în colaborare cu Școala Gimnazială Vulcan și Școala Gimnazială Hălchiu, școli cu experiență în acreditarea Erasmus și foarte dornice să împărtășească din această experiență. Minunatele noastre gazde de la Școala Gimnazială Vulcan: Diana Pușcariu, Crinela Iftimie și Mihaela Șincan au creat un cadru propice unor activități de cunoaștere, interacțiune, împărtășire de impresii și bune practici din mobilitățile Erasmus. Cei 25 de copii prezenți, participanți deja la mobilități Erasmus sau doar aspiranți, au interacționat cu colegii lor din celelalte școli prin intermediul unor activități interactive, alerte, menite să creeze legături și o atmosferă foarte plăcută. Testimoniale create de copiii prezenți, dar și cel creat de elevi de-ai noștri din 3 generații diferite despre beneficiile participării la programul Erasmus, au vorbit de la sine despre cum acest program îți poate schimba efectiv viața, crescând încrederea și stima de sine, ajutându-te să depășești  bariere și să comunici mai bine cu cei din jur. Jocurile amuzante preluate din mobilități Erasmus (Juromanly și Sleeping pandas), au completat imaginea unei zile memorabile. Mulțumim d-nelor profesoare de la Școala Gimnazială Halchiu, Monica Avădănii și Simona Ploscariu pentru contribuția lor esențială la reușita acestei acțiuni. 


Organizatori și participanți din partea Școlii Gimnaziale Peter Thal
Melinte Mihaela
Rujea Carmina




- - - - - -


Sept. 2024
Pregătire pentru profesori: “Din experiența europeană a primului an de acreditare Erasmus”

Începe școala! De fapt, școala a început deja pentru profesorii Școlii Gimnaziale Peter Thal din Râșnov în săptămâna 2-6 septembrie 2024, nu doar cu obișnuita parte de organizare, ci si cu ateliere de bune practici dobândite în cadrul cursurilor și activităților de job shadowing din primul an de acreditare Erasmus.

Primele care au împărtășit din experiența lor europeană au fost colegele noastre care au participat la cursul “Pedagogiile secolului XXI” de la Praga. Pentru că învățarea fără practică nu este durabilă, am redevenit copii și am jucat împreună câteva jocuri de spargere a gheții. Pornind de la starea de bine și veselia care a animat grupul de profesori, ne putem imagina ca și elevii vor reacționa la fel, iar astfel de activități pot deveni momente ale lecției mult așteptate de copii. Am jucat împreună “învață ceva nou în 5 minute”, “bila cu energie”, “daca ai fi vremea-cum te-ai simți” etc.

O provocare a fost construirea, în echipe mixte, a celui mai înalt turn din spaghete, sfoară, scoci și o bezea colorată în doar 18 minute, exercițiu care vizează/are mai multe aspecte (informare, strategie, abilitati practice, aplicare, învățare, colaborare, leadership). 



Colegele care au trăit o experiență deosebită în Barcelona participând la un curs despre “managementul conflictului, inteligenței emoționale și prevenirea bullying-ului”, ne-au împărtășit noi idei de abordare a comunicării în cazul conflictului. După o prezentare a părții teoretice despre comunicarea asertivă, a urmat o metodă practică și eficientă de a crea un mediu echilibrat în clasă intitulată „Step Circle”. Profesorii participanți au aflat și despre una din strategiile lui Gibbs, care învață copiii ce este de fapt bullying-ul și cum funcționează relația victimă-agresor. Ei învață astfel să reacționeze rapid și eficient atunci când apar situații tensionate.Scopul acestor metode este de a crea un mediu sigur și incluziv pentru toți elevii, oferindu-le atât elevilor, cât și profesorilor instrumentele necesare pentru a preveni și opri bullying-ul și conflictele de orice fel. Noutatea este că începând din acest an școlar colegele noastre vor face fiecare ateliere practice cu elevii. Suntem siguri că această nouă abordare va fi primită cu curiozitate și interes. Cu pași mici și împreună vom reuși să schimbăm ceva. Schimbarea începe din și prin noi!
Tot în cadrul săptămânii de diseminare Erasmus 2-7 septembrie, a avut loc un curs aplicativ ce a fost constituit dintr-o lecție model la care au asistat colegele noastre, participante la un job shadowing (activitate de observare) de la Szkoła Podstawowa nr 1 im. Henryka Sienkiewicza din Biały Bór, Polonia. Lecția de științe a fost atent prezentată și însoțită de imagini sugestive din cadrul lecției, scopul prezentării fiind de a aduce o nouă formă de predare în cadrul orelor.
Ulterior, colega noastră a prezentat multiple aplicații digitale și site-uri ce pot veni în ajutorul profesorilor și le pot aduce o sursă de inspirație pentru orele lor. Mini -cursul se încheie cu o demonstrație practică a unor aplicații utile și ingenioase. 

Deși conștienți de provocări, suntem mai pregătiți pentru a-i primi cum se cuvine, începând de luni, 9 septembrie, pe elevii noștri la școală. Să avem cu toții un an bun, în care să cultivăm o stare de bine!

Realizatori:
Muntean Elena 
Giurgiu Alexandra
Stroie Daniela
Petric Cristina
Nedelcu Alexandra
Melinte Mihaela



- - - - - -


August 2024
Participare la HEAT (Teachers’ Summer School Helsinki Education in Action for Teachers) din cadrul acreditării Erasmus 2023-2024, proiect finanțat de Comisia Europeană.

După o călătorie plină de aventuri, am ajuns în Finlanda, unde am participat la cursul HEAT (Teachers’ Summer School Helsinki Education in Action for Teachers). Aceasta a fost o oportunitate de a descoperi nu doar un sistem educațional de top, ci și valorile care definesc această țară. Unul dintre primele locuri vizitate a fost Biblioteca Oodi din Helsinki, o bijuterie a arhitecturii scandinave, menită să răspundă nevoilor comunității. De la realitate virtuală la ateliere creative, biblioteca oferă o gamă largă de activități ce reflectă principiile de democrație și egalitate ale Finlandei. Am avut ocazia să vizităm o școală în Hämeenlinna, de Ziua Națională a Păcii, prilej pentru școli de a transmite un mesaj pentru o educație fără violență sau bullying. Aici, am observat cum elevii, de la clasa a șaptea până la clasa a noua, se implicau în activități creative și interactive. De la experimente în laborator (o reacție chimică care a luat, prin experiment, forma unei “paste de dinți pentru elefanți”) la lecții de geografie cu ajutorul tehnologiei, educația finlandeză promovează învățarea integrată și colaborativă. Activitățile de la grădina zoologică și din insula Vallisaari au demonstrat cum copiii învață să interacționeze cu natura și să aplice cunoștințele teoretice în practică. La școala primară din Kerava, am descoperit modul în care elevii lucrează în grupe pentru a valorifica cele experimentate în natură, completându-le cu informații găsite cu ajutorul tehnologiei pentru a crea prezentări. Un aspect remarcabil al educației finlandeze este flexibilitatea sa, cu profesori specializați în diverse domenii care adaptează programa de studiu la nevoile elevilor. Spațiile de învățare sunt versatile, oferind studenților șansa de a învăța și a socializa într-un mediu plăcut. Experiența Erasmus+ ne-a oferit ocazia de a construi relații internaționale valoroase, promovând colaborarea între educatori din toată lumea. În concluzie, Finlanda ne-a arătat că educația poate fi o experiență plină de creativitate, colaborare și respect pentru diversitate, oferindu-ne inspirație pentru viitoarele noastre lecții.

Prof. Mihaela Melinte, coordonator de proiect, ambasador Erasmus
Prof. înv. primar Mihaela Duicu




- - - - - -


Iunie 2024


Acest an școlar a fost primul an de implementare a acreditării Erasmus+, acreditare de care școala noastră beneficiază până în anul 2027, fiind finanțată de către Uniunea Europeană. În cadrul programului, 7 profesori au participat la activități de observare în școli din Germania, Polonia și Croația. 4 profesori au fost la cursuri de perfecționare pe teme de pedagogie și strategii anti-bullying, urmând ca alți 2 să participe la o școală de vară în luna august în Finlanda. Și copiii, principalii beneficiari, au fost implicați în acest proiect. Astfel, 8 elevi ai școlii noastre au participat la o activitate de învățare la Salzhausen în Germania. Am fost, de asemenea, gazde pentru 12 copii și 2 profesori care s-au aflat în luna noiembrie într-o activitate de învățare în școala noastră. Copiii Erasmus au participat și în acest an la etapa județeană a concursului național MADE FOR EUROPE. Inspirați de colegii noștri europeni, am demarat o serie de mini-proiecte în școala noastră, printre care “parteneriat pentru mentorat”, în care copii din clasele de gimnaziu au plantat, la propriu și la figurat, “semințele prieteniei” împreună cu colegii lor mai mici, din clasele primare.
Dincolo de acest bilanț, ne dorim ca în anul școlar următor să valorificăm și mai mult aceste experiențe de învățare europene, astfel încât să creștem atractivitatea și eficiența orelor de curs, dar și oferta extrașcolară, oferind o gamă mai largă de activități legate de viața reală, în care elevii să se regăsească.


- - - - - -


Mai 2024

Participare la cursul “Conflict Management, Emotional Intelligence and Bullying Prevention” in Barcelona

În perioada 20-25 mai 2024, am participat, împreună cu colega mea, profesor pentru învățământ primar Daniela Stroie, la cursul “Conflict Management, Emotional Intelligence and Bullying Prevention” organizat de Teacher's Academy In Barcelona. Mobilitatea s-a desfășurat în cadrul acreditării Erasmus 2023-1-RO01-KA121-SCH-000147726, proiect finanțat de Uniunea Europeană. Iată o scurtă prezentare cu concluziile acestui curs:


1. Interactivitate si implicare:
Unul dintre punctele forțe ale cursului a fost abordarea interactivă, care a încurajat participanții să se implice activ în discuții și activități. Aceasta a permis nu doar învățarea teoretică, ci și aplicarea practică a conceptelor în contexte reale.

2. Prezentarea clară și bine organizată:
Prezentarea informațiilor a fost eficientă și bine structurată,facilitând înțelegerea profundă a fenomenului bullying-ului, atât din perspectiva victimelor, cât si a agresorilor și martorilor.

3.Conștientizarea și soluții:
Cursul a subliniat importanța conștientizării bullying-ului în diverse medii (școli, locuri de muncă, online) și a oferit soluții practice pentru prevenirea și combaterea acestuia. S-a pus accent pe rolul educației și pe responsabilitatea colectivă în crearea unui mediu sigur.

4.Abordări practice:
S-au discutat metode de intervenție și strategii pentru gestionarea situațiilor de bullying, inclusiv tehnici de comunicare, sprijin emoțional și modalități de implicare a autorităților sau instituțiilor relevante.

5.Importanța empatiei și a incluziunii:
Un alt aspect esențial subliniat a fost dezvoltarea empatiei și promovarea unui climat de incluziune, ca soluție pentru prevenirea apariției comportamentelor de bullying.



Concluzia generală este că acest curs a fost nu doar informativ, ci și transformator, oferind instrumentele necesare pentru a contribui activ la prevenirea bullying-ului în diferite medii. Intenționăm să aplicăm cat mai multe din aceste strategii în școala noastră în viitorul apropiat.

Întocmit de profesor pentru învățământ primar: Cristina Petric

- - - - - -


Mai 2024

Experiența de mobilitate Erasmus+ în Split, Croația: Perspective și Reflecții

Între 10 și 17 mai 2024, am avut oportunitatea de a participa la un program de job shadowing Erasmus+ în Split, Croația. Obiectivul nostru a fost să observăm și să învățăm din practicile educaționale ale diferitelor școli și să obținem o înțelegere mai profundă a sistemului educațional croat. Această experiență ne-a oferit o perspectivă asupra metodelor inovatoare de predare și a modului de organizare a școlilor, pe care dorim să le implementăm și în mediul nostru educațional. Pe parcursul șederii noastre, am vizitat mai multe instituții educaționale, fiecare oferind perspective unice asupra predării și învățării.


Am vizitat Gimnasium 3, o clădire impunătoare ce găzduia patru școli diferite, funcționând în două schimburi. Această instituție promovează un mediu de învățare holistic, având spații dedicate pentru activități extracurriculare, cum ar fi cluburi de jurnalism și sesiuni de dezbateri. Abordarea interactivă a predării a fost evidentă responsabilitate socială. Elevii sunt activ implicați în proiecte precum crearea unei grădini mediteraneene și întreținerea unei mici livezi de măslini, pe care au plantat-o în urmă cu 15 ani. Măslinele sunt recoltate și vândute pentru a susține nevoile financiare ale școlii și în timpul unei lecții de muzică la clasa a IX-a despre perioada Renașterii, unde elevii au explorat această mișcare artistică prin diverse mijloace.



La Osnova Skola Skalice, o școală gimnazială care poartă numele cartierului în care se află, am observat un puternic spirit comunitar. Școala pune un accent deosebit pe sustenabilitate și inițiativele caritabile.
O altă vizită notabilă a fost la Gimnasium V, o școală renumită pentru proiectele sale Erasmus, care se concentrează pe dezvoltarea durabilă. Aici, am asistat la o lecție de geografie ce a integrat elemente de sustenabilitate, încurajând elevii să reflecteze asupra impactului lor asupra mediului. Această lecție interactivă a folosit instrumente digitale precum Aha Slides și Menti pentru a facilita discuțiile de grup și evaluările între colegi.
Unul dintre aspectele care ne-au impresionat a fost modul în care tehnologia este integrată în sistemul educațional croat. În una dintre școlile vizitate, am observat o oră de TIC în care elevii foloseau platforma Loomen pentru a-și trimite temele și pentru a-și evalua proprii colegi. Acest sistem nu doar că promovează responsabilitatea, dar ajută și la dezvoltarea abilităților critice de evaluare.



În altă școală, o lecție de engleză pentru clasa a V-a a început cu un quiz pe platforma Kahoot despre obiectivele turistice din Londra, care a captat atenția elevilor și le-a testat cunoștințele într-un mod interactiv și plăcut. Am fost plăcut surprinse să vedem nivelul ridicat de competență în limba engleză al elevilor din toate clasele vizitate.
Mobilitatea Erasmus+ din Split a fost o experiență valoroasă care ne-a permis să observăm o varietate de strategii didactice și activități extracurriculare menite să îmbunătățească implicarea elevilor și rezultatele învățării. Suntem nerăbdătoare să împărtășim aceste practici cu colegii noștri și să le integrăm în propriile clase. De la utilizarea instrumentelor digitale pentru evaluare, până la promovarea sustenabilității prin proiecte școlare, există numeroase idei pe care le putem adapta pentru a îmbunătăți calitatea educației în instituția noastră.



Această vizită nu doar că ne-a extins orizonturile, ci ne-a consolidat și angajamentul de a dezvolta un mediu de învățare dinamic și incluziv. Așteptăm cu nerăbdare colaborările și schimburile viitoare prin programul Erasmus+, pentru a continua să evoluăm ca educatori și să contribuim la dezvoltarea comunității noastre școlare.
Profesori participanți
Melinte Mihaela 
Lazăr Alina



- - - - - -


Martie 2024

Mobilitate Erasmus+ în Germania

Așa cum am promis, revenim cu detalii despre Mobilitatea noastră Erasmus + din perioada 26.02-02.03 2024.

Aventura a început cu un drum lung (microbuz-avion-avion-tren-autobuz-autoturism) în care noi cei din echipa Greenzorros am creat între noi o conexiune mai puternică, ne-am sprijinit reciproc, pentru fiecare dintre noi fiind prima dată când plecam din țară fără părinți. Doamnele profesoare care ne-au însoțit, D-na Ida Iuliana și d-na Duicu Mihaela ne-au fost alături în acest proces.
După această călătorie am fost așteptați de gazdele noastre, elevii din școala Salzhausen OberSchule, care ne-au condus în familiile lor, unde am locuit timp de aproape o săptămână. Menționez că locuințele gazdelor noastre erau situate în mai multe sate aflate în apropierea localității Salzhausen astfel că în fiecare dimineață ne deplasam la școala cu autobuzul pus la dispoziție de școală.
Vom prezenta în rândurile următoare programul pe care l-am avut în săptămâna de schimb de experiență:
Prima zi a început cu micul dejun în familia gazdă, a continuat cu drumul către școală unde am fost întâmpinați de d-na director care ne-a primit cu multă căldură și ne-a făcut o scurtă prezentare a școlii. A urmat apoi o întâlnire cu d-na primar al localității care ne-a oferit informații despre comunitatea pe care o reprezintă și ne-a prezentat cu mândrie un spațiu special amenajat (dintr-un adăpost de animale) în care tinerii din localitate se întâlnesc, discută, schimbă idei despre lumea în care trăiesc. Ziua a continuat cu timp petrecut de noi în familiile gazdă.


Cea de-a doua zi a început la fel, în familiile gazdă, a continuat cu o participare la orele de curs și cu un atelier în cadrul căruia reprezentantul Schubz ne-a prezentat obiectivele stabilite de comunitatea internațională până în anul 2030 pentru eradicarea sărăciei, găsirea unor soluții de dezvoltare sustenabilă, respectarea drepturilor omului și asigurarea că nimeni nu este lăsat în urmă. Întâlnirea a continuat cu jocuri organizate pe aceste teme în cadrul cărora am apreciat de beneficiile muncii în echipă. Ziua a continuat cu o vizită în orașul Luneburg unde am fost impresionați de arhitectura clădirilor, frumusețea locurilor și ospitalitatea oamenilor. Unul dintre obiective a fost Turnul de Apă construit de Franz Kruger al cărui amplasamentul oferă o splendidă panoramă a împrejurimilor.


În cea de-a patra zi, am participat de asemenea la orele de curs ale gazdelor noastre, am discutat cu elevii care fac parte din Konflict Scouts care se ocupă de rezolvarea conflictelor din școală și elevii din Web Coaches care se implica în cazurile de cyberbullying. Am învățat lucruri interesante legate de modalitatea de rezolvare a conflictelor și despre cum prevenim și stopam bullying-ul online. În acesta zi am profitat de faptul că programul de școală a fost unul mai scurt și am petrecut mai mult timp cu gazdele noastre și membrii familiilor lor.
În cea de-a cincea zi după ce am participat la orele de curs, în cadrul unor echipe mixte ne-am împărtășit experiențele trăite și cunoștințele acumulate în această perioadă. În cursul serii am participat alături de toți elevii școlii la balul de iarnă. Dincolo de distracție, balul a reprezentat o modalitate prin care au fost strânse fonduri pentru scopuri caritabile.


În dimineața zilei a șasea am adus în familiile gazdă tradiția mărțișorului, apoi cu dorința de a ne revedea ne-am despărțit, continuând călătoria în cunoscutul oraș Hamburg. Aici am vizitat portul, am făcut o plimbare cu feribotul pe fluviul Elba, am admirat orașul din turnul Bisericii Sfântul Mihail și am hoinărit prin zona centrală a acestui burg.
Am ajuns la finalul unei călătorii în care am interacționat cu o altă cultură, am legat noi prietenii, am văzut locuri frumoase și am reușit să creem noi amintiri.


- - - - - -


Feb. 2024
Mobilitate Erasmus+: Activitate de învățare cu copiii în Germania

Deși este vacanță, în perioada 26 februarie - 1 martie 2024, 8 elevi și 2 profesori de la Școala Gimnazială Peter Thal sunt la Oberschule în Salzhausen, Germania, într-o activitate de învățare din cadrul proiectului KA121 Erasmus+ finanțat de Comisia Europeană. Programul de până acum a inclus participarea la ore de curs, tur interactiv al orașului, vizită la Primărie, atelier pe teme de dezvoltare durabilă organizate de Centrul Schubz, Luneburg, urmate în a doua parte a zilei de timp de calitate în familiile gazdă. O experiență foarte valoroasă, în primul rând pentru copii, care vor împărtăși impresiile legate de această mobilitate Erasmus+ într-o postare ulterioară. Pe curând!