miercuri, 22 noiembrie 2023

Erasmus +

Mobilitatea Erasmus+ în România, la Școala Gimnazială Peter Thal Râșnov, a unui grup de 12 elevi și 2 profesori de la Oberschule, Salzhausen, Germania, în perioada 13-17 noiembrie 2023

Timp de o săptămână, în perioada 13-17 noiembrie 2023, elevii și profesorii școlii noastre au avut plăcerea să găzduiască un grup de elevi și profesori de la Oberschule, Salzhausen, Germania, într-o activitate de învățare din cadrul proiectului ERASMUS+, finanțat de Comisia Europeană. Greenzorros”, echipa de voluntari ai școlii, într-o formulă nouă, cuprinzând atât membri cu vechime, dar și noi adepți a fost cea care a organizat activitățile și i-au ghidat pe colegii lor din Germania să înțeleagă ceva din modul de viață, tradițiile, sistemul de învățământ, cultura noastră.


Am pornit așadar cu o întâlnire de cunoaștere, în care elevii noștri au prezentat elemente esențiale despre țara, limba și școala lor, după care au verificat ce au reținut oaspeții printr-un joc “Kahoot” cu premii. Jocurile de cunoaștere propuse în continuare, au fost elaborate și prezentate de copii, acestea ajutând, încă de la început, la coagularea grupului Erasmus româno-german. Fiecare zi a cuprins și asistență la ore în clasele din care făcea parte grupul țintă al proiectului, clase de-a 7-a și de-a 8-a. Profesorii însoțitori au participat și ei la ore de germană și limba engleză, unde au colaborat cu profesorii noștri, realizînd ore interactive. După masa de prânz servită împreună, copiii s-au reîntors la școală pentru o lecție oferită de data aceasta de elevii din Germania pentru noi. Astfel, am aflat despre proiectele de mentorat “conflict scouts” si “web coaches”. Aceste 2 proiecte ale OBS Salzhausen, se bazează pe “peer learning”, adică elevi mai mari care îi consiliază pe cei mai mici în gestionarea conflictelor și în situații de “cyberbullying”. Aceștia fac cursuri cu specialiști timp de un an ca să poată, la rândul lor, să își consilieze colegii mai mici pe aceste teme sensibile și de mare actualitate. La finalul primei zile petrecute la școală, noul grup a participat activ la o lecție foarte dinamică de educație fizică. Ziua împreună nu s-a terminat, a continuat în familii, unde copiii au petrecut câteva ore împreună la masă sau jucându-se, vorbind, socializând.

A doua zi a urmat aceeași rutină cu prezența la ore și vizita în familii. Programul de după-amiază ne-a purtat însă pașii spre Cetatea Râșnov, simbolul orașului nostru, parte a istoriei locale, un obiectiv obligatoriu într-un astfel de proiect european. Deși nu am putut vizita efectiv cetatea, am intrat în atmosfera medievală prin poveștile cetății, spuse cu har de ghidul nostru, fost elev al școlii și ne-am bucurat de soare și de maiestuoasa curte a cetății.


Ziua a 3-a a fost una specială, dedicată în întregime explorării orașului Brașov organizată de echipa de voluntari. Las în continuare cuvântului Emiliei, coordonatoarea echipei de voluntari pentru această activitate. “Excursia pe care am făcut-o împreună cu elevii din Germania a fost unul din cele mai frumoase și plăcute excursii la care eu am luat parte și pe care am avut norocul să o organizez. După un tur bine organizat al orașului vechi, elevii din Germania, alături de voluntarii școlii noastre, a avut loc un “treasure hunt” cu premii, urmat de un atelier deosebit la “Muzeul civilizației urbane”. Totul a ieșit mult mai bine decât credeam, datorită implicării voluntarilor și al zâmbetului de bucurie al tuturor participanților. Am reușit să creăm atât miercuri, cât și în întreaga săptămână, niște legături foarte frumoase, pe care îmi place sa cred că nu le vom pierde niciodată.” Excursia la Brașov a fost cel mai plăcut moment al acestui schimb de experiența. Totul a fost foarte bine organizat și pus la punct, mi-a plăcut faptul ca am avut un plan de bază, pe care fiecare dintre noi l-am putut îmbogăți. Mulți copii din Germania spun că le-a plăcut Brașovul, însă eu cred că atmosfera și activitățile au fost cele care i-au făcut să îndrăgească orașul”, ne-a mărturisit Ana, membră a echipei de voluntari.


Ziua de joi a avut o puternică amprentă muzicală și folclorică, pentru că în sesiunea de după-amiază d-na profesoară de muzică ne-a facilitat un atelier de dansuri populare, în care elevi ai școlii, membrii ai unor ansambluri folclorice au împărtășit bucuria dansului și a costumului popular. Cu toții ne-am prins în horă și am dansat apoi Brașoveanca, moment deopotrivă inedit și plăcut pentru profesorii și elevii germani. Despre partea a 2-a atelierului muzical un adevărat jam session, povestesc Mira și Iris: “Prima dată când ne-am întâlnit să pregătim atelierul, am fost doar noi două. Ne-am chinuit sa scriem trei note o oră întreagă! A doua zi am fost mai mulți și am colaborat. Ne-am chinuit toți să găsim o linie melodica mai veselă. Am ieșit la aer curat, ne-am certat, ne-am împăcat, am suferit, dar totul a fost în echipă și până la urmă ne-a ieșit de minune! Am avut mari emoții când am început atelierul, fiind primul astfel de eveniment organizat pe cont propriu. Iris a cântat la pian, Mira, Paul şi Lenny (din Germania) la chitară şi ceilalți din voce şi la instrumente de percuție. Cei prezenți a zis un cuvânt care să aibă legătură cu vizita în România, cuvinte pe care le-am pus apoi pe linia melodică pregătită de noi. Din cuvinte am construit împreună propoziții și i-am invitat pe ceilalți să participe, fiecare cu instrumentul lui. A fost distractiv, ne-a plăcut să cântăm împreună şi am observat cu bucurie că unii dintre ei erau încântați. Lenny a fost vedeta show-lui! Am dori să mai organizăm o astfel de activitate, dar cred unele aspecte ar putea fi îmbunătățite. Mulțumesc mult tuturor celor care au dat o mână de ajutor! Florina, Ayana, Cătălina, Vlad, Elize şi Paul, fără voi nu ne-ar fi ieşit!”. Seara de joi s-a încheiat la Centrul Schubz, unde muzica și costumul popular românesc au fost vedetele. Ambasadori ai tradițiilor românești, dar și săsești, au fost membrii ansamblul folcloric condus de d-na profesoară Corboș Nicoleta, care ne-au încântat și ne-au antrenat în joc și voie bună. Bucate tradiționale au completat această seară de neuitat pentru toți cei prezenți.




Au fost zile pline, în care bucuria, dorința de a învăța unii de la alții și de a face lucruri împreună, au fost definitorii. O parte din grupul de voluntari români va avea oportunitatea să participe, la rândul lor, la o activitate de învățare la Oberschule, Salzhausen în luna februarie a anului 2024. Așteptăm cu nerăbdare să ne revedem!

P.S. Luni, 20 noiembrie am avut întâlnirea de feedback a echipei Greenzorros, în care am sărbătorit reușita și am punctat ce a mers bine și ce putem îmbunătăți. Concluzia întâlnirii, îndulcită de un tort cu dedicație: “pentru voluntarii GREENZORROS” a fost: “Cu cât este mai multă implicare, totul devine mai ușor, mai frumos și ne bucurăm mai mult de experiență.”

Coordonator de proiect prof.

Mihaela Melinte