luni, 20 mai 2019

Mare succes la Olimpiada!

La etapa nationala a Olimpiadei de Limba si Literatura Romana pentru minoritati, aprilie 2019, elevii nostri s-au intors cu cel mai frumos rezultat de pana acum: Alexandra Ulian (cl a VII a) Premiul I, Folea Roxana (cl a VIII a) mentiune, Albu Andrei (cl a VII a) mentiune. Va prezentam jurnalul scris de ei, cu toate impresiile din concurs.

Mic jurnal de Olimpiadă
În perioada 22-24 aprilie noi, Butnariu David, Iulia Filip, Albu Andrei, Ulian Alexandra și Folea Roxana, am reprezentat județul Brașov și școala ”Peter Thal” la etapa națională a olimpiadei de limba și literatura română pentru minorități și diaspora, care a avut loc la Odorheiu Secuiesc.
Luni 22 aprilie:
Cum am ajuns la Odorheiu Secuiesc am fost întâmpinați cu multă bucurie și căldură. Ni s-au înmânat diplome de participare și câteva mici cadouri de bun-venit. Apoi am fost conduși către cazare, la pensiunea Hajdu, o frumoasă pensiune, ce ne-a găzduit pe durata desfășurării olimpiadei. După ce ne-am acomodat am mers la sala festivă a orașului, sala Digital, unde a avut loc deschiderea oficială. La deschidere au fost prezente personalități din țara noastră. Ni s-a urat “Bun venit!” și câteva dintre personalități ne-au vorbit despre olimpiadă și județul Harghita. Apoi a urmat o delicioasă cină, astfel sfârșindu-se prima zi.
Marți 23 aprilie:
Dis de dimineață, cu mari emoții am pornit către colegiul reformat “Baczkamadarasi Kis Gergely” unde au avut loc probele scrise. Subiectele au fost pe placul tuturor, reușind plini de inspirație și cunoștințe să le rezolvăm cu succes în decursul a trei ore. După ce am părăsit sălile de examen am fost poftiți la masa de prânz, urmând mai apoi să mergem la probele orale, unde, de asemenea, cu multe emoții pozitive am reușit să dezbatem temele propuse de comisie. Am primit teme legate de școală, de locurile natale, de experiența noastră de viață. După lăsarea serii, cu sufletul la gură ne-am întors pe coridoarele liceului pentru a afla rezultatele. Surprinși plăcut de acestea ne-am bucurat, felicitându-ne între noi, mai apoi răspândind vestea la toți apropiații. Mare le-a fost bucuria să audă aceste rezultate de care noi eram mândri și care sunau așa: Alexandra Ulian - locul 1 la clasa a VII-a, Andrei Albu - locul 5, tot la clasa a VII-a și Roxana Folea - locul 6 la clasa a VIII-a. Desigur, și colegii noștri din județ au obținut premii. Cu mult entuziasm am petrecut seara într-o ușoară atmosferă de sărbătoare, încheind ziua plini de veselie.
Miercuri 24 aprilie:
Încă cu zâmbetul pe buze, am fost de dimineață să vizităm muzeul “Hàaz Reszo”, un muzeu deși micuț, foarte interesant. După vizita la muzeu ne-am gândit să gustăm din celebrele prăjituri de la cofetăria “Alexandra”, o cofetărie foarte renumită în zonă. În jurul prânzului, am fost din nou la sala Digital, dar de data aceasta pentru a participa la festivitatea de premiere. Bucuroși unii pentru alții ne-am revendicat premiile, diplomele și am fost felicitați cu drag de organizatori. Spre seara am pornit înapoi spre casă, cu părere de rău că timpul minunat petrecut împreună se sfârșise.

În continuare vă vom împărtăși părerile noastre legate de participarea la această competiție.
“Mie mi-a plăcut că oamenii de acolo erau foarte drăguți. Mi-am făcut prieteni noi. M-am simțit foarte bine. Nu-mi voi face zile negre pentru că nu am luat niciun premiu.” - Iulia Filip, clasa a V-a
“Am fost plăcut impresionat de buna organizare și desfășurare a olimpiadei și sper să avem ocazia să participăm la etapa națională și anul viitor”- Andrei Albu, clasa a VII-a, mențiunea a II-a ( locul 5 )
“Participarea la etapa națională a fost o experiență care a meritat tot efortul depus pentru a ajunge acolo. Ne-am simțit foarte bine împreună, ne-am susținut reciproc, lucru care a dus la obținerea unor rezultate pe măsură” - Ulian Alexandra, clasa a VII-a, premiul 1
“Prin participarea mea a treia oara la olimpiada națională de limba și literatura română, pot afirma faptul ca anul acesta gazdele ne-au primit cu brațele deschise și cu o inima caldă. Probele au fost plăcute, fiind foarte mulțumită de rezultatul meu. În jurul meu roiau oameni buni și deschiși, iar sentimentele pe care le-am trăit au fost pline de emoții arzătoare” - Folea Roxana, clasa a VIII-a, mențiunea a III-a ( locul 6 )

Datorita participării, am realizat că, de fapt, olimpiada de limba și literatura română nu este doar un concurs, este o modalitate de a împărtăși pasiunea noastră pentru limba romana într-un mod artistic și profund. Organizatorii au fost foarte atenți ca fiecare dintre noi sa se simtă bine și ne-au oferit premii fiecăruia. Sperăm să ajungem și anul viitor la acest nivel și să ne întrecem rezultatele din acest an.