sâmbătă, 21 aprilie 2018

CONCURSUL NATIONAL SPEAK OUT – ETAPA JUDETEANA – VICTORIE RASNOVEANA!


In ziua de 21 aprilie 2018 a avut loc la Liceul Teoretic Honterus din Brasov etapa judeteana a Concursului National de Monologuri SPEAK OUT. O performanta remarcabila pentru elevii nostri - toti elevii participanti au venit acasa cu premii si mentiuni, adjudecandu-si astfel jumatate din premiile si mentiunile puse in joc. Impresionanta a fost insa nu doar performanta lor scenica, ci si spriritul de solidaritate si de intrajutorare care i-a unit precum si bucuria si emotia pe care au transmis-o.
Copiii au ilustrat creativ, prin mijloace teatrale citatul ”Children need love, especially when they do not deserve it” / “Copiii au nevoie de iubire, in special cand nu o merita” indrumati de d-nele profesoare Daniela Nae si Mihaela Melinte.
ELIZA ICHIM (MENTIUNE cl 5-6) a aratat cu mult talent si sensibilitate artistica lupta dintre minte si inima, precum si faptul ca ii judecam uneori pe copiii nostri conform ratiunii distante si reci, in loc sa ii ajutam cu iubire si intelegere sa invete din propriile greseli. Eliza a trecut pe rand prin mai multe roluri, fiind pe rand vocea judecatorului, a ratiunii si a iubirii.
ALEXANDRA ULIAN (LOCUL III cl 5-6) a interpretat atat rolul mamei cat si a copilului indragostit de muzica. Mama, la inceput severa si intransigenta realizeaza ca de fapt copiii nu trebuie sa fie niste “trofee” si este important sa le permitem sa-si urmeze sufletul si vocatia. Cu multa sensibilitate, Alexandra reuseste sa redea nuante ale sufletului, de exemplu puritatea copilului care nu isi judeca mama nici chiar atunci cand ea o pedepseste.
ANDREI ALBU (LOCUL I cl 5-6) a jucat pe rand, rolul unui psiholog plin de el care tine o conferinta sofisticata despre iubire si rolul copilului sau care il intrerpe cu multa candoare sa ii arate un desen pe care tocmai il facuse, dar si rolul lui Harold Hulbert care plin de noblete ii explica psihologului de ce copiii au nevoie de iubire. Andrei a compus cu acest prilej un adevarat imn al concursului, si a umplut sala de emotie artistica autentica.
RUTH MUNTEAN (MENTIUNE cl 5-6) a interpretat cu talent rolul unei mame coplesite de munca, care considera ca ii ofera copilului sau tot ce are acesta nevoie. Insa dupa discutia cu profesoara lui Robert, fiul sau, care ii sugereaza ca ceea ce ii lipseste acestuia este tocmai iubirea materna, isi schimba prioritatile si se hotareste sa ii ofere iubirea sa neconditionata, in special cand acesta (pare ca) nu o merita.
TOBIAS SAVA (MENTIUNE cl 5-6) spune o poveste inspiratoare, din pozitia de adult. Printr-un truc magic, el se intoarce in copilarie cand a daruit un moment de umanitate lui Derek, un adevarat “bully”. Vazand tristetea din ochii batausului, are curajul sa se aseze alaturi de el si sa-i vorbeasca. Afla adevarata lui poveste si ne indeamna si pe noi sa vedem dincolo de comportamentul, uneori agresiv, al celor din jur. Sa vedem nu doar chipuri si comportamente, ci sentimente.
O bucurie a constituit si adjudecarea, pentru al doilea an consecutiv a marelui premiu de catre TEODOR DOMINTEAN (LOCUL I cl 7-8) (reprezentant de data aceasta al Scolii Gimnaziale nr. 3 Rasnov) cu un monolog extrem de original, un adevarat “performance” tragi-comic , in care a incearcat in zadar sa atraga atentia parintilor sai asupra sa. Reuseste sa-i umanizeze doar daruindu-le el iubirea sa neconditionata. Rolul parintilor a fost interpretat cu mare expresivitate de ANDA TISCA si STEFAN STOIAN.
Felicitari din suflet tuturor si success reprezentantilor judetului Brasov ( la nivel gimnazial cei doi elevi rasnoveni Andrei Albu si Teodor Domintean si la nivel liceal doua eleve de la C. N. Andrei Saguna) la etapa nationala care se va desfasura intre 26-28 mai 2018 la Oradea.