miercuri, 30 mai 2018

CINED- Program European de Educatie Cinematografica


Din acest an, scoala noastra este partener al programului European de Educatie Cinematografica pentru elevi si profesori CINED, prezent deja in 45 de tari europene. Acesta isi propune ca un numar tot mai mare de copii si tineri din Europa sa aiba acces la filme de arta pentru a deveni spectatori activi, cu viziune critica si un orizont cultural mai larg.
Vineri 9 martie a avut loc prima intalnire din cadrul CinEd, moderata de criticul de film Gabriela Filippi de la Societatea Culturala NEXT si organizata de prof. Melinte Mihaela. Clasele 4A, 5A, 5C, 5D, 6B au vizionat intai cele doua scurt-metraje propuse: Rentree des classes si Petite lumiere, doua filme aparent foarte diferite, dar care au ca punct comun lumea fascinanta, a copilariei. Fie ca locuiau intr-un sat din Franta anilor ‘50 sau in Senegal, personajele celor doua povesti i-au initiat pe micii spectatori in tainele realizarii unui film de arta in care anumite detalii subtile creeaza atmosfera acestui gen de film, foarte diferit de productiile blockbuster de tip american cu care suntem cu totii obisnuiti.
A doua intalnire a avut loc in saptamana ”Scoala Altfel”, joi 24 mai, sub indrumarea criticului de film Anca Caramelea si organizata de prof. Iuliana Ida. Clasele 5A, 5C , 5 D, 6A si 6B au vizionat filmul Spiritul stupului, a carui actiune se petrece intr-un satuc spaniol, la puțin timp dupa terminarea razboiului civil. O caravana cinematografica proiecteaza filmul Frankenstein, personaj ce o va subjuga pe Ana, fetita de 8 ani aflată in prim plan. Desi reticenti initial, in urma discutiilor avute la intalnirea cu d-na Caramelea intr-o atmosfera degajata și prietenoasa, copiii au inteles ideea fimului si chiar au ajuns, unii dintre ei, sa declare ca poate fi filmul lor preferat.
CinEd este un proiect initiat de Institutul Francez din Paris, in parteneriat cu Cinemateca Franceza şi implementat in Romania de Societatea Culturala NexT, co-finantat de programul Europa Creativa/ MEDIA al Uniunii Europene, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei. Parteneri: Ambasada Frantei în Romania, Institutul Francez din Romania, Institutul Cervantes, EduCaB, Asociația Romana a Profesorilor Francofoni. Parteneri locali: Asociatia Culturala KunSTadt, ISJ Brasov, Biblioteca Județeana George Baritiu.