joi, 25 ianuarie 2018

“Ziua Natională a Culturii” în școala noastră - 01/2018

O oră si cincisprezece minute a durat spectacolul nostru, dar a fost plin de multe momente reușite. Elevii au avut ocazia să cunoască poezii celebre și mai puțin celebre scrise de Mihai Eminescu: “ Mai am un singur dor”, dar și o varianta a acesteia, recitate de Ionuț Aiter și Alexandru Dumea din clasa a V-a B, “ Peste vârfuri”, dar si “Dacă iubești fără să speri”, recitate de Irina Coca și Bianca Căciulă din clasa a VI-a A. Poezii ale marelui poet au fost create în Power Point - “ Când amintirile...” de Larisa Măgureanu( a VI-a A), “Din noaptea...”de Irina Coca, “La Bucovina”, de Ionuț Aiter, “Unda spumă”, de Plăiașu Iustin ( a V-a B). Au fost și momente dedicate altor poeți, “ Noapte de vară” de George Bacovia ( Munteanu Andreea, a VI-a A), “ A XI-a poruncă” de Ion Minulescu ( Matei Alexandru, a VI-a A). Maria Pavel, din a VI-a A a creat chiar o poezie, “ Amintiri din vară”. Eliza Ichim ne-a oferit informații despre viața lui Eminescu într-un mod dinamic.
S-au citit si poezii de Eminescu, traduse în limba engleză: “Si dacă...”, “ Ce te legeni”, dar și deosebita poezie a lui Rudyard Kipling, “ If”, de elevi din clasa a VIII-a A: Obancea Stefania și Crăciun Maria, din a VII-a C: Folea Roxana si Popoiu Teodora.
Un moment dinamic și plăcut a fost prezentarea în limba germană a unei scriitoare deosebite de origine românească, ce a câștigat Premiul Nobel- Herta Muller, de către două eleve din a VIII-a A, de la secția română, Purice Cosmina si Crăciun Maria.
Tot în limba germană, elevii de la secția germană ne-au făcut cunoștință cu opera lui Friedrich Schiller, “ Mănușa” și cu balade ale lui Heinrich Heine – clasa a VIII-a C: Chițu Maria, Petică Mareike, Coroiu Daria, Tieran Miriam, Zaharia Alexandru, Pătrașcu Robert. Cei din a VI-a C, Ulian Alexandra, Florescu Alisa, Maxim Georgiana si Albu Andrei, au prezentat “Emil si detectivii”, de Erich Kastner.
Opera lui Ion Creangă, bunul prieten al lui Eminescu, a avut parte de o punere în scenă reușită, o secvență din “ Pupăza din tei”, de către elevi din clasa a VI-a B, Căciularu Daria, Negoiță Larisa, Dodiță Alexandru si Crețu Cristian, dar și de o recitare expresivă de către elevi din clasa a V-a A, Pop Vanesa, Druțu Alexia, Iacob Mădălina, Răduțoiu Alexia, Brumă Alexandra, Nicu Coțovan, având în fundal un Power Point cu imagini din filmul “ Amintiri din copilărie”.

Momente foarte frumoase au fost create de cei din a VII-a A, care au dramatizat o secvență din poemul eminsecian “ Luceafărul”, Neagoe- Băltățeanu Alysia, Cotinghiu Vlad, Cilică Amira, Lăutar Daria, Folea Denis, Jica Vlad. Rusu Cristiana a creat cu multă inventivitate un monolog al Luceafărului.
Totul a fost completat de secvențe muzicale create de corul școlii noastre și de Corlade Raluca, ce a folosit acompaniament de chitară.
Mulțumim elevilor pentru implicare, dar și profesorilor, Florescu Raluca (secția germană), Puchianu Roxana (limba germană, secția română), Melinte Mihaela (limba engleză), Munteanu Elena ( limba română, clasa a VII-a A), Iuliana Ida ( clasa a VI-a B), Alina Lazăr ( profesorul – coordonator al corului), Brujbu Ramona ( limba română, clasele a V-a A, B, a VI-a A).
Mulțumim și celor care ne-au onorat cu prezența, prof. Iordache Elena, d-na director Mihăilă Doina.
Felicitări tuturor pentru crearea unor momente frumoase dedicate culturii!
Cateva fotografii pe pagina foto
(Prof. Brujbu Ramona)