vineri, 1 iunie 2012

Prieteni in Europa

Dupa cateva schimburi de saluturi virtuale via Internet, ziua de 21 mai este ziua dedicata de scoala noastra intampinarii prietenilor francezi in cadrul proiectului "Prieteni in Europa" cu Colegiul Leon Gambetta din Carentan /Franta.
Ziua a debutat cu primirea oficiala la scoala, in CDI unde au avut loc prezentarile si primele schimburi de cuvinte in limba oficiala a proiectului – engleza. A urmat o scurta vizita a claselor, unde elevii din ciclul primar sub indrumarea invatatoarelor au salutat musafirii, le-au cantat si i-au incantat cu diverse momente special pregatite. Dupa o gustare comuna cu cozonac traditional, a urmat momentul spectacolelor in sala de cinema a orasului, pusa la dispozitia scolii de Primarie. Acolo momentele artisice s-au insiruit cu emotie si daruire. Gheata a fost sparta de francezi care au prezentat un moment plin de dramatism "istorii in Istorie" care evoca suferinta evreilor in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Au urmat elevii romani cu moment de teatru in limba engeza dedicat lui Tepes/Dracula, intr-un proces al istoriei imaginat de elevi. Muzica si dansul si-au facut apoi aparitia pe scena si in continuare a fost ceea ce francezii au numit pe blogul excursiei : "o ambianta de sarbatoare, toata lumea a cantat si dansat in ritmurile muzicii aflate in top in momentul actual."


Ziua a continuat cu vizitarea Cetatii Rasnov. Acolo am avut inca o data sprijinul Primariei la intrarea gratuita a intregului grup romano-francez si de asemenea brosuri in franceza pentru oaspetii nostri.
Despartirea de prietenii din Europa s-a facut in curtea scolii dupa o gustare comuna cu dulciuri romanesti si frantuzesti.
Pentru francezi a fost "O zi memorabilia datorata generozitatii elevilor si profesorilor", pentru romani a fost o experienta frumoasa pe care speram sa o repetam.
Un scurt film pe pagina video
Cateva fotografii pe pagina foto
Mai multe informatii despre calatoria prietenilor francezi pe blogul lor http://continentapartager.unblog.fr/