joi, 25 noiembrie 2010




"O scoala pentru toti, respect pentru fiecare"




"Cuvintele imi rasuna in minte si imi smulg un suras. Nu le stiu inca intelesul, dar imi plac, ma fascineaza. Ele ma imbraca intr-o aura." (Ioana Bordea, a VII-a D)
"Scoala - o lume plina de necunoscut, tesuta cu zambete, caldura si prietenie, o poarta magica a invatarii" (Adelina Moja, aVII-a D)
"Adevarul ucide eroarea si construieste viata pe ruina inimii. Cartea este vaccinul de care ai nevoie pentru a supravietui in spirit cat mai mult" (Alice Florea, a VII-a D)
"Cunoasterea este o stea cazuta din cer, o speranta pe care trebuie sa o aiba fiecare om pe acest pamant. Ea vine catre tine, dar tu, adesea o respingi. Las-o sa-ti atinga sufletul si vei vedeaca nu a fost in zadar" (Andrada Bordea, a VII-a D)
Anul 2008-2009


Ce ar trebui sa fie scoala ?
    Scoala ar trebui sa fie focarul de cultura al unei comunitati - mai ales in una mica precum a noastra -, sa ajute omul sa se ridice din sfera materialului, al pragmatismului, al grijilor de zi cu zi - sfera necesara si ea, evident, pentru a putea supravietui fizic - in cea a incantarii sufletului si a spiritului. Pentru elevii ei, ea ar trebui sa aiba rolul unui fascinant microscop care sa le ofere sansa de a patrunde in universuri necunoascute, interioare si exterioare, astfel incat sa ii motiveze sa intre in lume cu minti gata sa actioneze, pentru a o schimba in numele dreptatii si al valorii. Va fi oare posibil ?
    Copiii observa inca din scoala ca in societate in care exista duble standarde : ceea ce trebuie sa faci/ceea ce se face, de aceea sunt atat de recalcitranti, agitati, confuzi si agresivi, pentru ca, fara sa vrea, tensiunile din societate le scindeaza personalitatea frageda. Ei trebuie sa devina tinerii puternici si creativi, care sa aduca frumosul, armonia, inteligenta in spiritul distrus al societatii.
    Si atunci, scoala trebuie sa ii invete : mai intai ca raul exista, dar si cum sa se apere, sa lupte cu el si sa descopere propria cale spre bine, creativitatea.

Creativitatea este solutia de mijloc intr-o lume relativa, care se sprijina pe puterea de a judeca si pe puterea de a imagina solutii, pentru a da drept si binelui sa supravietuiasca. E puterea de a actiona prin tine pentru a oferi noi solutii societatii. Raul se face usor, nu iti trebuie multa imaginatie pentru asta, dar in lumea de azi avem nevoie de creativitate pentru a face binele.

Text realizat de prof. Ramona Brujbu si elevii claselor a VII-a
anul 2008-2009