Rasnov


Un pic de Geografie
       Orasul Rasnov este asezat in partea de sud vest a depresiunii Brasov - cea mai intinsa depresiune intramontana a Carpatilor nostri. Aceasta parte a tarii se numeste "Tara Barsei", dupa numele raului principal ce o strabate, Barsa. Rasnovul se afla intr-o zona geografica deosebit de pitoreasca : spre sud se inalta Bucegii cu creasta Bucsoiului, spre rasarit Postavarul iar spre sud vest se vede masivul Piatra Craiului, care reprezinta cea mai lunga creasta calcaroaa din tara. Raul Barsa curge prin partea vestica, iar Ghimbaselul chiar prin mijlocul orasului. Zona de vegetatie este cea a foioaselor sub care se dezvolta solurile numite cambisoluri. Resursele naturale sunt rocile de constructii, dar, mai ales, padurile.







Un pic de Istorie
       Rasnovul a fost locuit din timpuri stravechi, cunoscut fiind sub numele de Cumidava - asezare dacica si daco-romana. Devine o comunitate dezvoltata, iar in secolul al XIV-lea se construieste cetatea taraneasca cu scop de aparare. Partea de sud est a Transilvaniei, inclusiv Rasnovul, e zona in care regalitatea maghiara i-a colonizat pe sasi. Ei au convietuit cu romanii si au pus bazele unei localitati prospere. In 1718 cea mai mare parte a orasului a fost cuprinsa de un mare incendiu, dupa o perioada in care ciuma macinase multe vieti. Populatia Rasnovului creste in sec. al XVIII-lea si al XIX-lea iar in 1950 Rasnovul devine oras. Actualmente este un oras care spera in dezvoltarea turismului si in revenirea la o viata prospera.

Legenda "Sirul Hotilor"
       Orasul Rasnov era asezat la intretaierea unor drumuri importante din punct de vedere istoric - drumul ce lega Brasovul de Tara Romaneasca prin Culoarul Rucar-Bran, dar si drumul de pe Valea Rasnoavei si cel spre Zarnesti-Poiana Marului-Fagaras. Pe drumul Branului veneau si negustorii lui Vlad Tepes sa cumpere arme de la brasoveni si sa vanda diferite marfuri din Muntenia. Un grup de negustori de-ai lui l-au mintit pe domnitor ca pe drumul Branului i-au atacat hotii si le-au luat marfurile. Tepes, minte agera, s-a deghizat in taran si i-a urmarit constatand ca ei isi vindeau marfa si isi puneau banii la chimir iar la Targoviste duceau "minciuna". Acest drum din Bran a capatat denumirea de "Sirul hotilor", de la acesti negustori ai lui Tepes. Domnitorul, descoperind adevarul, i-a tras in teapa pe acestia.


Mai multe despre Rasnov